Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving. Als werkgever ben je verplicht om daarvoor te zorgen. Pesten op het werk, discriminatie, seksuele intimidatie en agressie op de werkvloer: ongewenste omgangsvormen hebben een groot effect. Als externe vertrouwenspersoon draag ik er aan bij om ongewenste omgangsvormen te voorkomen én de impact ervan te beperken. 

Als LVV gecertificeerd vertrouwenspersoon houd ik me bezig met zowel ongewenste omgangsvormen zoals (seksuele) intimidatie, agressie, pesten en discriminatie, als met integriteitskwesties zoals fraude, diefstal, misbruik van bedrijfsmiddelen, ongewenste nevenactiviteiten of machtsmisbruik.

Voor kleinere organisaties kan het lastig zijn om een eigen (interne) vertrouwenspersoon te hebben. Voor hen is een extern vertrouwenspersoon dan een goede oplossing. Grotere organisaties kiezen ook vaak voor een extern vertrouwenspersoon, al dan niet in combinatie met een interne vertrouwenspersoon. De externe vertrouwenspersoon kan de interne vertrouwenspersoon ondersteunen en is onafhankelijk. Dat maakt het voor sommige werknemers makkelijker om iets te melden of te bespreken.

De Externe Vertrouwenspersoon heeft 3 hoofdtaken:

* het slachtoffer van ongewenst gedrag of de potentiële melder van een integriteitskwesties steunen: zijn of haar verhaal aanhoren en samen een passende oplossing zoeken voor de situatie, waardoor hij of zij weer veilig en gezond kan functioneren

* voorlichting geven aan medewerkers en leidinggevenden over ongewenst gedrag en integriteitskwesties: de nadruk ligt op preventie, hoe er mee om te gaan als het toch plaatsvindt en de rol van de vertrouwenspersoon daarbij

* gevraagd en ongevraagd advies aan het management/directie op beide gebieden

Een extern vertrouwenspersoon zorgt er dus voor dat de organisatie een veilige werkplek wordt waardoor de werksfeer voor de medewerkers kan verbeteren.

Benieuwd wat ik als (externe) LVV gecertificeerde vertrouwenspersoon kan betekenen voor jullie organisatie?

 

Neem contact op via info@groenehartzaken.nl of bel 06-24331579