(Echt)scheiding en andere familiezaken

Bemiddeling vanuit het hart en streven naar duurzame oplossingen

Familieruzies zijn van alle tijden. Vaak wordt gezegd: “Je familie krijg je, die heb je niet voor het kiezen.” Heb jij een verschil van inzicht met je familie? Misschien gaat het over een verjaardag of is het zelfs gestart met een kleine irritatie over wat iemand gezegd heeft. Of misschien is er ruzie over een erfenis, materieële zaken of afspraken die niet nagekomen zijn.

Gaan jullie scheiden, getrouwd of zonder wettelijke vorm? Jullie willen het goed regelen en daar hoeft geen rechter aan te pas te komen. Maar jullie vinden het moeilijk om tot besluiten te komen, gezamenlijke afspraken te maken. Vind je het spannend of je er samen uit komt? Zie je er tegenop? Of misschien ben je juist bang om onredelijk te zijn.

De band die je ware familie verbindt is niet een van bloed, maar van respect en vreugde in elkaars leven.

(Richard Bach)

Mediation kan zowel voor familieruzies als voor het regelen van een (echt)scheiding een goede oplossing bieden. Door samen in gesprek te gaan en oor te hebben voor elkaars belangen, te onderhandelen mèt elkaar in plaats van te strijden tègen elkaar blijft (of wordt) de relatie beter en is er minder ruzie. Door mediation worden oude patronen doorbroken.

Mediation is dé manier om een scheiding vorm te geven zonder dat jullie beiden naar een advocaat hoeven te gaan. Bij het ontbinden van een huwelijk is een advocaat echter wel nodig om een verzoekschrift tot echtscheiding op te stellen en in te dienen bij de rechtbank. Ik werk samen met diverse advocaten.

Een scheiding wordt zo op jullie manier geregeld, goedkoper en efficiënter. Zo vinden jullie een balans tussen persoonlijke wensen en de juridische mogelijkheden. Hoe komen jullie tot de invulling van een goed werkend ouderschapsplan? Hoe stel je een omgangsregeling op? Wat is het beste voor de kinderen? Moeten we de woning aanhouden of verkopen? Hoe verdelen we de gezamenlijke boedel? We nemen de tijd om alles samen te bespreken.

Een voorwaarde voor mediation is, dat je bereid bent met de andere partij te praten. Enkele basis uitgangspunten voor mediation zijn:

  • Vrijwilligheid: geen van de betrokkenen kan gedwongen worden deel te nemen aan mediation.
  • Vertrouwelijkheid: alles wat tijdens de mediation wordt besproken is vertrouwelijk (alle betrokkenen hebben een geheimhoudingsplicht).
  • Neutraliteit en onpartijdigheid van de mediator. Ik heb geen belang bij een van de partijen.

Jullie bepalen, binnen de grenzen van de wet, zelf welke invulling er gegeven wordt aan de afspraken en bepalen dus je eigen koers.

Tijdens het begeleiden van een (echt)scheiding of het opmaken van een ouderschapsplan staat het belang van de kinderen voorop. Mocht er extra aandacht nodig zijn voor de begeleiding van kinderen (en hun ouders) op emotioneel gebied kan daar extra aandacht aan besteed worden door middel van coaching. Indien noodzakelijk verwijzen ik jullie door naar een andere vakspecialist.

MEDIATION

Mediation

Kennis maken?

Maak een afspraak voor een intakegesprek.
Tijdens dit gesprek zijn alle betrokken partijen aanwezig. Ik leg de procedure van mediation uit en beantwoord ik al jullie vragen. Dit gesprek geldt als kennismaking waarna kan worden besloten de mediation al dan niet door te zetten. Ik zal toetsen of mediation het juiste middel is om in te zetten voor jullie conflict.

Wat anderen zeggen over mediation door Marlous:

“Ik wil je bedanken voor de moeite die je hebt gedaan en dat je ons steeds een spiegel hebt aangereikt om ons eigen handelen en de resultaten daarvan te kunnen zien en vooral te erkennen. Hierdoor is het contact tussen ons na de scheiding nog steeds goed en dat merken we aan de kinderen waar het goed mee gaat.”

Anoniem

“Na 30 jaar huwelijk was de koek echt op. Het is verdrietig maar niet anders, we moeten beide door met ons leven. Marlous heeft ons geholpen om tot een goed en volledig echtscheidingsconvenant te komen. We konden haar altijd bellen of mailen als er vragen waren en ze heeft ons doorverwezen naar een prettige advocaat die het verzoekschrift bij de Rechtbank ingediend heeft. Er is veel aandacht besteed aan onze gevoelens en het rouwproces waar we allebei nog in zitten. Ik zal haar naam altijd noemen als iemand een professionele mediator zoekt.”

Anoniem

Ik ben Marlous Donker-Dungelmann en ben mediator, coach en docent/trainer.

Ooit begon ik mijn carrière bij een groot Amerikaans bedrijf. Sales was mijn vakgebied. Het contact met klanten, dat vond ik het allerleukste aan mijn werk. Hier lag de basis voor mijn missie: mensen helpen en begeleiden bij het verwezenlijken van hun droom. Het creëren van inzicht waardoor een ander kan groeien.

Ik geloof in ieders kracht. Soms is het zoeken waar die kracht zit. Daar help ik je graag bij. Mijn passie is om de communicatie tussen mensen te verbeteren. Vaak ontstaat er ruis in de communicatie en begrijpen mensen elkaar daardoor verkeerd.

Persoonlijke ontwikkeling en groei zijn belangrijk voor mij. Ik ben NOBCO geacrediteerd coach, MfN familie-mediator en ik ben docent/trainer voor coaches die ook de NOBCO certificering of STIR registratie willen behalen.

Groenehartzaken staat voor werken vanuit het hart en het streven naar duurzame veranderingen en oplossingen.